E334 - Kyselina vinná

Skóre škodlivosti

1
Zařazeno do skupin:
Bezpečné
Bezpečné

Zdroje informací

  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]
  • A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Kyselina vinná se vyskytuje ve formě bezbarvých nebo průsvitných krystalků nebo jako bílý jemnozrnný krystalický prášek. Je bez zápachu, kyselé chuti.
Přirozeně se vyskytuje v ovoci.

Výroba

Obvykle je získávána jako vedlejší produkt z hroznů při výrobě vína. Při tomto procesu se přidává vinan draselný do hydroxidu sodného a poté do kyseliny sírové za vzniku kyseliny vinné.

Použití

Kyselina vinná se používá především k úpravě kyselosti ovocných nápojů, vín, cukrovinek, želé, pekařských výrobků, ovocných šťáv, mražených mléčných výrobků, potravinářských barviv nebo sušených vaječných bílků. Dále se využívá jako kyselá složka do prášků do pečiva, též jako emulgátor regulující proces rosolovatění nebo jako zvlhčující látka. Pro svoji hroznovou a kyselou chuť se používá do sladkostí, limonád, zavařenin a pekařských výrobků. Krom toho má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty, které katalyzují samovolnou oxidaci tuků, a tím může zabraňovat procesu žluknutí.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. V potravinách se vyskytuje jako přirozená složka. Ve velkém množství však může mít projímavé účinky nebo může způsobit zánět žaludku a střev. D-forma kyseliny vinné může při vylučování způsobit vznik a růst krystalů.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR je použití kyseliny vinné povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pouze přirozenou L(+) formu jako součást prášku do pečiva (např. piškoty, dětské sušenky, atd.). V USA je používání také povoleno (GRAS látka).
Kyselina vinná je nejdůležitější kyselina ve víně a má velký vliv na jeho kvalitu. V bílých vínech bývá více kyseliny vinné než v červených.

Éčka v mobilu

Mějte informace o Éčkách stále u sebe, nainstalujte si naši mobilní aplikaci NutriAtlas. Stačí naskenovat čárový kód potraviny a hned víte jaká Éčka obsahuje.

Potraviny, které toto "Éčko" obsahují


5
vložených potravin
stačí k výhře ...
... voucheru na 50 Kč
od společnosti
Grunt
více informací