E510 – Chlorid amonný

Charakteristika

Chlorid amonný, nebo také E510, je syntetický regulátor kyselosti. Má podobu bílé krystalické látky, která se dobře rozpouští ve vodě.

Použití

Používá se při výrobě chleba a pekárenských výrobků. Je totiž živnou látkou pro droždí. Také má schopnost bělit mouku a zlepšuje kvalitu těsta. Reguluje kyselost a zvýrazňuje chuť. Někdy se přidává i do slané lékořice. Může se přidávat i do piva a vína, kde zabraňuje tvorbě sirovodíku.

E510 - Chlorid amonný

Výroba

Získává se reakcí amoniaku a kyseliny chlorovodíkové. Občas se nachází i v přírodních ložiscích.

Nežádoucí účinky

Amoniak je v určité míře tělu vlastní, protože vzniká v průběhu trávení. V množství, které se používá v potravinářství, je tedy považován za bezpečný.

Zdroje informací

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E510 – E510 (česky)

https://www.dtest.cz/ecka/301/e-510-chlorid-amonny – Chlorid amonný (česky)

Napsat komentář