E650 - Octan zinečnatý

Skóre škodlivosti

2
Zařazeno do skupiny:

Zdroje informací

  • A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
  • What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ kniha ]
  • Zinc acetate - Wikipedia, the free encyclopedia [ webová stránka ]

Charakteristika

Bezbarvá krystalická látka. Dráždí oči, škodlivá při požití. Je to aromatizující látka. 

Výroba

Vyrábí se reakcí kyseliny octové s kovovým zinkem nebo s uhličitanem zinečnatým.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Octan zinečnatý zvýrazňuje hořkou chuť kávy nebo grapefruitů. Používá se též jako přísada ve žvýkačkách pro osvěžení dechu a proti tvorbě zubního kamene.

Nežádoucí účinky

Látka je uváděna v malých dávkách jako bezpečná. Ve vyšších dávkách způsobuje nevolnost a zvracení. Navíc je zdrojem nezbytného zinku, který je mimochodem používán i při léčbě rakoviny. Nadbytek zinku může způsobovat chudokrevnost, všeobecně má ale většina lidí jeho nedostatek.

Doplňující informace

V České republice se octan zinečnatý smí používat jako přísada do žvýkaček. V USA je používání povoleno (GRAS látka).

Éčka v mobilu

Mějte informace o Éčkách stále u sebe, nainstalujte si naši mobilní aplikaci NutriAtlas. Stačí naskenovat čárový kód potraviny a hned víte jaká Éčka obsahuje.

Potraviny, které toto "Éčko" obsahují