E150 - Karamel

Skóre škodlivosti

1
Zařazeno do skupiny:
Bezpečné
Bezpečné

Zdroje informací

  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
  • A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Karamely se dělí následovně:

  • E150a - Jednoduchý karamel (Kulér)
  • E150b - Kaustický sulfitový karamel
  • E150c - Amoniakový karamel
  • E150d - Amoniak sulfitový karamel
Tyto látky jsou nejpoužívanější barviva (cca 98% z celého objemu barviv) v potravinách. Jedná se o kapalnou nebo pevnou látku hnědé až černé barvy. Dodává potravinám stálou hnědou barvu.

Výroba

Karamel se vyrábí zahříváním různých druhů cukrů (třinového, řepného ale i cukru, který vznikne štěpením škrobů). Podle dalších přísad, které jsou při zahřívání cukru přidávány vznikají různé druhy karamelu (např. přidáváním velmi malých množství alkálií nebo stopové množství minerálních kyselin)

Použití

Používá se k barvení cola nápojů, čokolád, džemů, bonbónů, sirupů, cukrovinek, sójové omáčky, piva, červeného vína, rumu, brandy, whisky, jako přísada v některých pekařských výrobcích, celozrnného pečiva, sušenkách, instantních polévkách. Dále se využívá v kosmetice, zubních pastách, krmivech pro zvířata.

Nežádoucí účinky

U karamelů připravovaných vařením nebo zahříváním cukrů nebyly zjištěny žádné negativní účinky. Amoniakový a amoniak-sulfitový karamel, cukrářský karamel nebo pivovarský karamel mohou obsahovat amoniakové nebo sulfitové sloučeniny (polycyklické aromatické uhlovodíky). Přestože na veřejnosti mohou kolovat názory, že tyto druhy karamelů jsou toxické nebo karcinogenní, Světová zdravotnická organizace nedokázala, na základě rozsáhlých a nákladných studií na zvířatech (obvykle na myších), prokázat karcinogenitu nebo mutagenitu. Tyto látky je možné od karamelu oddělit fyzikálními postupy nebo použitím jiné technologie. Při testování karamelu na lidech se projevovala jemná až řidká stolice a zvýšená střevní činost. Karamel je považován za bezpečnou přísadu.

Doplňující informace

V ČR je používání látky k barvení potravin, kromě dětské výživy, povoleno. V USA je použití barviva také povoleno. U jednotlivých druhů karamelů jsou stanoveny následující přijatelné denní dávky (ADI) a maximální úrovně látky v potravinách/nápojích:
E150a: ADI 0 - 200 mg na 1kg tělesné váhy, maximálně 70mg/l v nápojích a maximálně 290 mg/kg v jídle
E150b: ADI není stanoveno, maximálně 70mg/l v nápojích a maximálně 290 mg/kg v jídle
E150c: ADI 0 - 200 mg na 1kg tělesné váhy, maximálně 70mg/l v nápojích a maximálně 290 mg/kg v jídle
E150d: ADI není stanoveno, maximálně 70mg/l v nápojích a maximálně 290 mg/kg v jídle

Éčka v mobilu

Mějte informace o Éčkách stále u sebe, nainstalujte si naši mobilní aplikaci NutriAtlas. Stačí naskenovat čárový kód potraviny a hned víte jaká Éčka obsahuje.

Potraviny, které toto "Éčko" obsahují


5
vložených potravin
stačí k výhře ...
... voucheru na 50 Kč
od společnosti
Grunt
více informací