E150 – Karamel

Charakteristika

E150 je název pro karamel. E150a je jednoduchý karamel. E150b je kaustický sulfitový karamel. E150c je amoniakový karamel. E150d je amoniak sulfitový karamel. Jde o nejpoužívanější barviva. Mohou mít jak kapalné, tak pevné skupenství. Potraviny po použití získávají hnědou barvu.

Použití

E150 se používá k barvení kolových nápojů. Přidává se do bonbónů, čokolád, sirupů, vína, whisky, do celozrnného pečiva atd. 

E150 - Karamel

Výroba

Karamel se vyrábí zahříváním cukru. Podle typu karamelu se do něj přidávají i další ingredience. Například minerální kyseliny ve stopovém množství.

Nežádoucí účinky

Karamely, které se připravují zahříváním cukru, se považují za bezpečné. Amoniakový a amoniak-sulfitový karamel atd., nemá prokázanou toxicitu. Obecně lze tedy říct, že jde o bezpečné přísady.

Zdroje informací

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E150 – E150 (česky)

Napsat komentář