Charakteristika
Mastné kyseliny jsou odpěňovače, leštící látky a zvlhčující látky přírodního původu. Jde o organické kyseliny, které jsou vázané v tucích rostlin a živočichů. Mají pevné skupenství a bílou, nebo nažloutlou barvu. Mají dobrou rozpustnost ve vodě.
Použití
Mastné kyseliny se přidávají do máslových příchutí. Mohou se nacházet i ve vanilkové esenci, ve žvýkačkách atd. Také se mohou používat jako lubrikant.
Výroba
Mastné kyseliny se získávají z bavlníkového oleje. Případně z tuku zvířat.
Nežádoucí účinky
O této látce není známo, že by měla negativní účinky. Proto se považuje za bezpečnou.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E570 – E570 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/351/e-570-mastne-kyseliny?ft=E570 – Mastné kyseliny (česky)