E101 – Riboflavin (vitamín B2)

Charakteristika

Riboflavin je vitamín B2, který je důležitou součástí jídelníčku. Zároveň jde o přírodní barvivo. Ne vždy se do potravin přidává jako ingredience. Často je jejich přirozenou součástí. (Mléko, vejce…) V potravinách je povolen bez omezení. Dá se získat i průmyslově.

Použití

Pokud se riboflavin do něčeho přidává, nejčastěji jde o cereálie. Dále pak jde o cukrovinky, či o nápoje. Na etiketách ho lze hledat například u některých druhů kakaových nápojů. Jako barvivo je v ČR použití riboflavinu povoleno v nezbytném množství u prakticky všech potravin.

E101 - Riboflavin (vitamín B2)

Výroba

Průmyslově se vitamín B2 získává fermentací. 

Nežádoucí účinky

U zdravého člověka nejsou známé žádné nežádoucí účinky riboflavinu. Jeho příjem je naopak žádoucí. Vzhledem k tomu, že jde o vitamín rozpustný ve vodě, nehrozí u něj ani předávkování.

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vitamín_B2 – Vitamín B2 (česky)

https://www.dtest.cz/ecka/2/e-101-riboflavin?ft=E101 – E101 riboflavin (česky)

https://www.ceff.info/cz/additives/detail/2?seo=e-101 – E101 (česky)

Napsat komentář