E120 – Košenila, kyselina karmínová, karmíny

Charakteristika

Košenila, neboli E 120, nebo karmín, je přírodní barvivo živočišného původu. Potravinám a dalším přípravkům, do kterých se přidává, propůjčuje červenou barvu. Jde o stabilní barvivo. 

Použití

Košenila se používá v masném průmyslu, který je producentem masných výrobků. Dále se používá při zpracování ovoce. Dá se najít i v cukrovinkách, jogurtech, zmrzlinách či v alkoholických a nealkoholických nápojích. Dá se přidávat i do kosmetiky. 

E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny

Výroba

Košenila se vyrábí z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus. Tento hmyz žije v kaktusech v Peru a na Kanárských ostrovech. Během zpracování se živý hmyz ponoří do horké vody. Existuje i metoda usmrcením parou, na slunci nebo v peci. Košenila se musí často konzervovat E 211.

Nežádoucí účinky

V kosmetice může košenila u citlivějších jedinců vyvolat alergickou reakci. Také jde o látku, která je poměrně často spojovaná s dětskou hyperaktivitou. Toto podezření se ale zatím nepodařilo dostatečně prokázat.

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karmín – Karmín (česky)

https://www.ceff.info/cz/additives/detail/6?seo=e-120 – E 120 (česky)

https://www.dtest.cz/ecka/11/e-120-kosenila?ft=E120 – Košenila (česky)

Napsat komentář