E202 - Sorban draselný

Skóre škodlivosti

3
Zařazeno do skupiny:
Alergen
Alergen

Zdroje informací

  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
  • A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
  • Eat safe, Bill Statham [ kniha ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o draselnou sůl kyseliny sorbové v podobě bílého krystalického prášku. Tato látka se užívá jako konzervant, zabraňující šíření plísní a kvasinek v potravinách. Je dobře rozpustná ve vodě.

Výroba

Pro potravinářské účely se vyrábí syntetickou cestou, přidáním hydroxidu draselného do kyseliny sorbové. Většinou se získává z ropných derivátů.

Použití

Látka se používá jako konzervant v ovocných nápojích, džusech, v mouce, zázvorovém pivu, lékořici, víně, olivách ve slaném nálevu, jablečném moštu, pečivu, čokoládě, v ovocných koktejlech, mandarinkovém pyré. Přidává se do koláčů, náplní do koláčů, do slazených želé, sýrů, salátů, kečupů. Dále se používá do prostředků na praní prádla, šamponů, cigeret a hydratačních krémů.

Nežádoucí účinky

Látka je většině případů bez nežádoucích účinků, ojediněle se může vyskytnout podráždění kůže či očí, alergické reakce, astma, poruchy chování.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka 0 - 25 mg/kg tělesné váhy. V ČR je použití látky regulováno zákonem. V USA je látka také povolena. Nese označení GRAS (generally recognized as safety), tzn. že je látka považována za bezpečnou.

Éčka v mobilu

Mějte informace o Éčkách stále u sebe, nainstalujte si naši mobilní aplikaci NutriAtlas. Stačí naskenovat čárový kód potraviny a hned víte jaká Éčka obsahuje.

Potraviny, které toto "Éčko" obsahují


5
vložených potravin
stačí k výhře ...
... voucheru na 50 Kč
od společnosti
Grunt
více informací