Charakteristika
E200 je přírodní, nebo přírodně identický konzervant. Jde o prášek bílé barvy, který se nachází například v bobulích jeřábů. Jde o jeden z nejméně problematických konzervantů.
Použití
Přidává se především do nápojů a sýrů. Hlavním úkolem kyseliny sorbové je ochrana výrobků před plísněmi. Může se přidávat i do vína, kterému pak dodává muškátovou vůni. Lze ji najít i v kečupech, margarínech, koláčích, džusech atd.
Výroba
Vyrábí se z bobulí horských jeřábů. Častější je ale syntetická produkce. Při ní se získává z acetaldehydu, či z petroleje.
Nežádoucí účinky
Zatím se nepodařilo prokázat toxicitu E200. Pro zdravého člověka je tedy považováno za bezpečné. U citlivějších jedinců ale může vyvolat příznaky, které se podobají alergii.
Zdroje informací
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E200 – E200 (česky)
https://www.dtest.cz/ecka/67/e-200-kyselina-sorbova?ft=E200 – Kyselina sorbová (česky)