E322 - Lecitiny

Skóre škodlivosti

0
Zařazeno do skupin:
Bezpečné
Bezpečné
Živočišný původ
Živočišný původ

Zdroje informací

  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]
  • A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Lecitin je přírodním antioxidantem přirozeně obsaženým v každé živé buňce. Má funkci antioxidantu a emulgátoru a v potravinách plni mnoho pozitivních funkcí - např. zabraňuje oddělení vody od oleje, zpomaluje tvrdnutí chleba, snižuje prskání při smažení, apod. Lecitin je přirozená součást mnoha potravin, je to zdraví prospěšná látka. Jako přírodní zdroj lecitinu je možno využít ořechy, semena, sójové boby, vaječná žloutek, některé oleje. Pro lidské zdraví je naprosto neškodný.

Výroba

Je obsažen ve vysoké koncentraci ve vaječném žloutku a v rostlinných olejích, pro průmyslové účely se získává ze sójových bobů.

Použití

Používá se v řadě potravin, jako jsou např. v snídaňové cereálie, bonbóny, čokoláda, lentilky, žvýkačky, pečivo, margarín a další. Mimo jídel je také součástí kosmetických výrobků, například mýdel a šamponů, jelikož zabraňuje vysoušení pokožky.

Nežádoucí účinky

Nemá žádné nežádoucí účinky. Naopak má řadu benefitů pro lidské zdraví - snižuje hladinu špatného cholesterolu a dobrého zvyšuje, posiluje paměť a účastní se přeměny tuků na energii, zabraňuje ateroskleróze.

Doplňující informace

Použití lecitinu není nijak omezeno. V ČR je povoleno přidávání lecitinu v nezbytném množství a omezeném množství při výrobě dětské výživy. V USA je také povoleno.

Éčka v mobilu

Mějte informace o Éčkách stále u sebe, nainstalujte si naši mobilní aplikaci NutriAtlas. Stačí naskenovat čárový kód potraviny a hned víte jaká Éčka obsahuje.

Potraviny, které toto "Éčko" obsahují


5
vložených potravin
stačí k výhře ...
... voucheru na 50 Kč
od společnosti
Grunt
více informací