E405 – Propylenglykolalginát

Charakteristika

E405 je přírodně identický stabilizátor, zahušťovadlo, emulgátor, pěnotvorná látka a zvlhčující látka. Jde o ester kyseliny alginové. 

Použití

Přidává se do zmrzliny, mražených vaječných krémů, pudinků, jogurtů, omáček, džemů, dresinků, sladkých pekařských výrobků či cukrovinek. 

E405 - Propylenglykolalginát

Výroba

Vyrábí se esterifikací kyseliny alginové s glykolem a propylalkoholem.

Nežádoucí účinky

Při běžném použití nejsou známy žádné vedlejší účinky. V některých případech ale může způsobovat horší vstřebávání živin. Ve vysoké koncentraci může projímat. Citlivější jedinci mohou mít na tuto látku i alergickou reakci.

Zdroje informací

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E405 – E405 (česky)

https://www.dtest.cz/ecka/206/e-405-propan-1-2-diol-alginat?ft=E405 – E405 (česky)

Napsat komentář