E406 – Agar

Charakteristika

Agar, nebo také E406 je přírodní zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor. Nemá žádnou barvu ani zápach a je rozpustný v horké vodě. Poměrně často slouží jako náhražka želatiny.

Použití

Agar se používá všude tam, kde želatina, kterou může nahradit. Oproti ní má navíc další výhodu, kterou je větší stabilita i při použití vyšších teplot. Používá se do pekařských výrobků, jako zahušťovadlo do krémů nebo do nápojů. Může se přidávat i do tavených sýrů atd.

E406 - Agar

Výroba

Získává se z červených mořských řas, které se běžně vyskytují v Japonsku, nebo v Indii.

Nežádoucí účinky

Agar je při běžném použití považován za bezpečný. Pokud je ho ale v těle vyšší koncentrace, může zhoršovat vstřebávání živin. Také může mít přechodně projímavé účinky. 

Zdroje informací

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E406 – E406 (česky)

https://www.dtest.cz/ecka/207/e-406-agar?section=11 – Agar (česky)

Napsat komentář