E442 – Fosfatidy amonné

Charakteristika

E442, nebo také fosfatidy amonné, jsou soli kyseliny fosfatidové. Zastávají funkci emulgátoru, stabilizátoru a zvlhčující látky.

Použití

Dávají se do potravin, ve kterých by mohlo dojít k oddělování jejich složek. Typicky hovoříme například o vodě a oleji. Mohou se přidávat například do olejů, nebo do čokolády, zmrzliny, jogurtu nebo pudinku.

E442 - Fosfatidy amonné

Výroba

Vyrábí se průmyslově. Buď tak, že se přidá amoniak do roztoku kyseliny fosfatidové. Případně se získávají ze směsi glycerolu a částečně tvrzeného řepkového oleje.

Nežádoucí účinky

E442 se považuje za bezpečnou ingredienci, protože v této chvíli nejsou známy žádné vedlejší účinky.

Zdroje informací

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E442 – E422 (česky)

Napsat komentář