E621 – Glutaman sodný (monosodný glutaman)

Skóre škodlivosti: 5/5
1
2
3
4
5

Co je glutaman sodný (E621)

Glutaman sodný (E621) je sodná sůl kyseliny glutamové – aminokyseliny, která se přirozeně vyskytuje ve vysokých koncentracích ve zralých rajčatech, sýrech, houbách nebo v mateřském mléce. Dává potravinám výraznou chuť umami (pátou základní chuť), která zvýrazňuje slanost a komplexnost pokrmů. Na rozdíl od názvu „glutaman“ nejde o lepek; jedná se o jinou sloučeninu odvozenou od glutamové kyseliny.

Výroba a použití

Průmyslově se glutaman sodný vyrábí fermentací cukrů s pomocí bakterií rodu Corynebacterium; zdrojem může být kukuřičný škrob, cukrová řepa nebo melasa.

Kde se používá

  • Instantní polévky a bujóny
  • Brambůrky a snacky
  • Polotovary a konzervované potraviny
  • Sójová omáčka a kořenicí směsi
  • Někdy je uveden jako „glutaman sodný“, „sójový hydrolyzát bílkovin“ nebo „autolyzovaný drožďový extrakt“

Přirozený výskyt a možné účinky

  • Přirozeně se vyskytuje v mase, vejcích, hrášku či špenátu
  • Glutaman vznikající v těle je chemicky totožný s přidaným
  • Někteří lidé mohou na vysoké dávky krátkodobě reagovat – například návaly tepla, tlak v hlavě, necitlivost v ústech nebo palpitace srdce
  • Tzv. „syndrom čínské restaurace“ je podle většiny studií spíše individuální nesnášenlivostí než toxickým účinkem aditiva

Bezpečnost a regulace

  • EFSA stanovil přijatelný denní příjem (ADI) 30 mg na kilogram tělesné hmotnosti denně
  • Běžná strava tuto hranici nepřekročí, výrobci ale musí E621 uvádět na etiketě
  • Nadměrná konzumace silně ochucených průmyslových výrobků může vést k nadměrnému příjmu sodíku a energeticky bohatých jídel
  • Ve standardním množství nebyl prokázán jako karcinogenní nebo neurotoxický

Závěr

Glutaman sodný je efektivní zvýrazňovač chuti, který v malých dávkách přirozeně přijímáme i z běžných potravin. Pokud se mu chcete vyhnout, sledujte etikety a upřednostňujte čerstvé, málo zpracované potraviny.

Napsat komentář